Výběr kancelářského papíru

Jednoduchý návod pro výběr kancelářského papíru

Máte za úkol vybrat a nakoupit kancelářský papír pro vaši firmu nebo podnikání? Chcete ušetřit a zároveň využívat správný typ papíru pro konkrétní účely. Možná vás překvapí, kolik druhů kancelářského papíru máte na výběr.

Výběrem správného typu papíru ovlivníte kvalitu tisku, vaše náklady na tisk, životnost a opotřebení tiskárny a v neposlední řadě i životní prostředí.

Podle jakých parametrů kancelářský papír vybírat

Vlastnosti určitého typu papíru jsou dány jeho gramáží, bělostí a průhledností.

Gramáž – váha papíru o velikosti 1 metr čtvereční, běžný kancelářský papír má hmotnost 70 – 80 g/ m2, používá se pro každodenní tisk a kopírování základních dokumentů. Papíry s vyšší gramáží jsou silnější, pevnější, reprezentativnější, používají se na tisk letáků, certifikátů, pozvánek ap.

Bělost (jas, kontrast) – jas určuje světlost nebo tmavost vytištěných dokumentů. Označuje se škálou od 1 do 100. Čím je papír bělejší, tím je tisk kontrastnější a lépe čitelný.

Opacita (průhlednost) – méně průhledné až neprůhledné silnější papíry jsou kvalitnější a hodí se pro oboustranný tisk.

Použití jednotlivých druhů papírů

Podle toho, jaké dokumenty vytváříte a na jaké tiskárně tisknete, vybírejte kancelářský papír. Papír vhodný pro

černobílý tisk je levnější, s gramáží 80 g/m2, bílý, bývá označován jako kategorie C. Papír pro barevný tisk je kvalitnější (kategorie A) a o něco dražší. V nabídce jsou také univerzální papíry, označené jako kategorie B. Recyklovaný papír se hodí spíš pro černobílý tisk, často má jiný odstín – šedou, krémovou.

Pro speciální účely jsou určeny ještě další papíry, jako jsou fotografické, barevné, s výraznou texturou, vizitkové. Na nich můžeme tisknout letáky, pozvánky, dárkové certifikáty, listy do katalogu a další reprezentativní dokumenty.

Orientační ceny kancelářských papírů

Cena kancelářského papíru se většinou určuje za balík o 500 kusech velikosti A4, pohybuje se v rozmezí 70 – 250 Kč podle jednotlivých typů. Fotografický papír pořídíte za cenu v rozmezí 200 – 500 Kč. Dekorativní papír vhodný k tisku stojí kolem 270 Kč za 50 listů.

Při nákupu nezapomeňte, že pro každou příležitost se najde ten nejvhodnější papír.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
940 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *