Klekací židle slouží k práci i odpočinku

Klekačka neboli klekací židle je považována za jakousi zdravější alternativu k tradičnímu stylu sezení, při kterém svírá naše tělo dva pravé úhly. Klasická židle totiž svou konstrukcí nepodporuje vzpřímené držení těla, a proto se po delší době práce v sedě hrbíme. Svaly jsou slabé a při sezení na obyčejné židli nejsou téměř potřeba. To se snaží klekací židle měnit již přes čtyřicet let.

Kvalita potvrzená historií

Přestože první návrhy klekaček pochází od norských návrhářů z počátku sedmdesátých let, celý koncept pohodlnějšího a zdravějšího sezení se zrodil již v dávných dobách v Tibetu. Zde mniši pro své rozjímání využívali lavičku zvanou Seiza, která při sedu měnila polohu pánve a tudíž rovnala i záda. To je totiž celá podstata klekacích židlí. Nedávné výzkumy potvrdily domněnky dr. Mandala, který zjistil, že úhel mezi stehny a trupem převyšující sto deset stupňů snižuje tlak na páteř až o pětatřicet procent. Na základě tohoto zjištění sestrojil první klekací židli norský designer Hans Christian Mengsholl.

Ergonomická židle

Podstatou klekačky je její variabilita, která zajistí správné sklopení pánve a tím pádem i držení páteře. Opora kolen udržuje stabilní pozici sedu, přičemž váha těla je rozložena mezi hýždě a holeně, opěrné body na stoličce. Vzhledem k tomu, že dosud je velká většina klekaček dostupná bez bederního opěradla, nedoporučuje se na této židli dlouhodobé sezení. Měla by sloužit spíše jako další možnost ke klasické pracovní židli, se kterou byste ji mohli během dne střídat.

Plastová klekací židle Prowork

Jedinou výraznější nevýhodou klekací židle je její nedostatečná výška, která vyžaduje sníženou pracovní plochu. Ruce se díky sezení na klekačce dostanou do nižší úrovně vůči klasickému stolu, a proto by se nedala využívat vždy. V případě, že si chcete pracovní den zpříjemnit krátkodobým vzpřímeným sezením na klekací židli, měli byste si zajistit dvě pracovní desky, u nichž budou moci být oba typy židlí umístěny nastálo.

Klekačka z masivu

Přesně tak se dají charakterizovat výhody klekaček. Patří sem variabilní nastavení opěrky i sedáku, široký výběr materiálu, konstrukce i designu a také to, že současné typy klekaček se již vyrábí i s opěrkou zad. Tím pádem se klekací židle ještě více blíží charakteru té klasické.

Klekátko s opěrkou na záda

Koncept připomínající svým účelem právě klekačku najdeme i v současných designových novinkách. Pro švýcarského výrobce Vitra vytvořili návrháři Edward Barber a Jay Osgerby (značka BARBEROSGERBY) formu klasické židle, která se díky jednomu pohybu vpřed promění v pracovně a ergonomicky příjemnější kus nábytku. Židle TIP TON je odlita z jednoho kusu plastu, takže je velice lehká a snadno udržovatelná. V České republice tuto židli najdete v nabídce obchodu Konsepti.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
1 063 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *