Nauč se mluvit

Nauč se mluvit, teprve potom otvírej zobák

Komunikace je klíčem k životu. Z komunikace je složen život. Ani největší samotář se jí nemůže vyhnout; komunikuje svým tělem, i když nepronese jediné slovo. Pokud chcete s lidmi dobře vycházet, musíte vědět, jak s nimi mluvit. Je mnoho okamžiků, kdy se vám to vyplatí – když se ucházíte o nové zaměstnání, když přesvědčuje profesora, aby prodloužil termín na odevzdání domácího úkolu, když komunikujete se zákazníkem firmy atd. Pojďme se podívat na několik nejzákladnějších praktik, které vám můžou hodně pomoci.

Usmívejte se

S úsměvem je život krásnější. Když se na vás lidé usmívají, máte tendenci se usmát taky. Protože úsměv je totiž nakažlivý a to nejenom pro vaše okolí, ale i pro vás. I vynucený úsměv vám může postupně zlepšit náladu!

Tělo a mysl se ovlivňují se navzájem. Svým postojem můžete změnit to, jak se cítíte. Například když máte strach, ale potřebujete působit sebevědomě, tak se na chvilku postavte do libovolné naštvané pózy (určitě si nějakou dovedete představit – ruce založené v bok, vystrčená brada, může to být cokoliv). Stůjte takhle pět minut. Určitě si všimnete rozdílu.

Dejte druhým pocítit, že jsou pro vás důležití

Jak řekl americký filozof John Dewey, touha cítit se důležitý je nejnaléhavější žádostí lidské přirozenosti. Proto musíte dát druhým najevo, jak jsou pro vás důležití a že oceňujete, co dělají.

Nebojte se lidem složit kompliment. Ale nepochlebujte, buďte upřímní! Naučte se na každém najít něco, co mu můžete pochválit – pěkné tričko, rozhodné vystupování, laskavost atd.
Pamatujte si jména lidí, s nimiž se seznámíte, a oslovujte je jimi tak často, jak je možné. Dáte druhým najevo jejich hodnotu. Navíc člověk podvědomě zbystří pozornost, když někdo vysloví jeho jméno.
Součástí úcty k druhým je i to, že pravidelně voláte svým rodičům a sourozencům, přejete k narozeninám svým přátelům, nebo někomu věnujete malý dárek. Dokazujte druhým, jak jsou pro vás důležití!

Myslete na potřeby druhých

Každý se pokládá za důležitého. V naší mysli jsme my tím, kolem koho se točí svět! Proto si pamatujte, co řekl britský spisovatel Benjamin Disraeli: „Mluvte s lidmi o nich. Budou vám naslouchat celé hodiny.“
Lidé se nejvíce ze všeho zajímají sami o sebe.

Lidé jsou emocionální, ne racionální bytosti

Lidé myslí srdcem, ne hlavou. Pamatujte na to hlavně tehdy, když se s někým dostanete do konfliktu. Nezáleží tolik na racionálních faktech, jako spíš na okolnostech, které člověka dovedly k jeho postoji.
Proto se při hádce snažte ignorovat vlastní emoce a dívat se na věc očima toho druhého. Snáze tak pochopíte, o co mu jde. Často zjistíte, že hádka vznikla úplně kvůli něčemu jinému, než se na první pohled zdálo.

Nejlepší způsob, jak vyřešit spor, je vyhnout se mu. Hádkou totiž člověka nepřesvědčíte. Čím více ho budete o něčem přesvědčovat, tím silněji si bude stát na svém. I kdybyste mu dokázali, že se mýlí, jenom zraníte jeho hrdost a na svoji stranu ho stejně nedostanete.

Myslete na své jméno

Vaše jméno je vaše značka. V myslích lidí se nespojuje jenom s vámi jako s fyzickým tělem, ale i s vašimi vlastnosti, silami a slabinami. Snažte se, aby vaše jméno mělo dobrý zvuk. Lidé o vás budou mluvit bez vás.

Dělejte to, co slíbíte. Snažte se věci plnit na čas. Pravidelně se ozývejte druhým. A praktikujte to, co bylo řečeno výše. I když to může trvat několik měsíců, výsledky určitě pocítíte.

Zaujalo vás toto téma?

Většina z těchto bodů je převzata z knihy Dále Carnegieho „Jak získávat přátele a působit na lidi“ a pro mě osobně je to Bible mezilidské komunikace. Vřele doporučuji k přečtení!

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
101 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *