Zástěny do kanceláří

Zástěny do kanceláří – jak rozdělit open space a nejen opticky oddělit

V dnešní době se již z trendu open space stala pro řadu firem téměř rutina, bez které by se jejich provoz neobešel. Administrativní budovy, komunikační centra i veřejná místa disponují jednotnými pracovními prostory, ve kterých bývá shromážděn větší počet zaměstnanců. Princip otevřeného pracovního místa ovšem nevyhovuje všem a někomu dokonce výrazně snižuje produktivitu. Pro tyto případy existují řešení, která jsou kompromisem mezi přáním vedení firmy a jejími zaměstnanci.

Vhodná alternativa

V případě, že firma nemá prostředky a prostory k vytvoření samostatných kanceláří pro všechny pracovníky, může prostředí připomínající halu rozčlenit jinak. Jednou z možností je namontovat do příslušného interiéru mobilní příčky, jejichž odstranění je snazší, než u vestavěných stěn. Nápaditou náhradou za podobná řešení mohou být velké blokové knihovny či policové systéy, jejichž složením vytvoříte samostatné pracovní prostory. Výhodou těchto nábytkových stěn je, že je můžete navíc prakticky využít.

Funkční dekorace

Ještě variabilnějším řešením jsou však zástěny a paravány, které do prostoru umístíte stejně jednoduše jako kancelářský nábytek a další vybavení. Často jsou takové interiérové prvky vybaveny i kolečky, takže je můžete uzpůsobit konkrétním situacím. Zástěnou v této souvislosti nemáme na mysli žádné provizorium, ale funkční a stylové řešení dané situace. V současnosti najdete na trhu řadu kreativních řešení kancelářských zástěn a paravánů, jejichž návrhy se zabývají profesionální designéři.

Za průhlednou bariérou

Tzv. oddělovače prostoru jsou k dispozici v různých variantách propustnosti světla, takže díky těm plným půjde okolní ruch mimo Vás. Naopak ty průhlednější či průsvitnější budou tvořit spíše psychologickou oporu pro Vaše pracovní místo a Vy neztratíte přehled o okolním dění. Zástěny a paravány se také vyrábí v různých zpracováních. Z materiálů se nejčastěji využívá dřevo, plast a textilie. V rámci barevnosti můžete vybírat z jednobarevných kombinací či vzorovaných potisků.

Sériová řešení

Některé zástěny jsou navrženy tak univerzálně, že jejich řazením vytvoříte i dlouhý pás oddělující velký prostor. Takto funguje například paraván DoReMi od designové značky Abstracta. Od stejného výrobce pochází i zástěna Sinus, jejíž vizuál nabízí barevné varianty i velice vkusný dřevěný design. S pomocí takových zástěn dosáhnou zaměstnanci požadovaného soukromí i v těch největších open space.

Umělecké ztvárnění

To nabízí v první řadě kreativní značka Vitra, jejíž produkt vidíme na úvodním obrázku. Zástěny jsou řešeny společně se stoly a jsou tak neoddělitelnou součástí pracovního místa. Stačí přidat kancelářskou židli a můžete sem usadit jednoho ze zaměstnanců. Zajímavá je samozřejmě také barevnost celého modelu, která oživí celý pracovní prostor. Na vizuální působení nezapomněli ani u Ligne Roset, kde vytvořili paraván Screen:endless, s jehož pomocí můžete přehradit jakýkoli interiér.

Paraván naruby

Mimo variabilních zástěn a paravánů, o kterých jsme zde již mluvili, mohou prostor oddělovat i mobilní systémy. Posuvné panelové stěny se sice v první řadě využívají jako stínící prvky, ale mohou snadno fungovat i jako oddělovače prostoru. Posuvné panely jsou v zásadě tvořeny designovými textiliemi, které lehce propouští světlo, ale dodají konkrétnímu interiéru atmosféru uzavřenosti. Při výběru vhodné zástěny či paravánu bude záležet už jen na typu prostoru, který budete chtít rozdělit.

 

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
1 600 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *