Retro kancelář

Připravte se na comeback retro kanceláří

Studená padesátá, zlatá šedesátá nebo rocková sedmdesátá. Vyberte si nábytek ve stylu některého ze jmenovaných období a vraťte se prostřednictvím své pracovny o několik desítek let nazpět. Pokud vám nevyhovují současné interiérové trendy, můžete se při vybavování kanceláře nechat inspirovat minulostí a zařídit si ji v retro stylu.

Jak na to

Retro doslova znamená posun nazpět v časovém i místním významu. Proto se tento pojem používá především ve spojení s věcmi pocházejícími z jiné doby, v našem případě mluvíme o období 50. – 70. let. V současnosti existuje velký výběr nábytku, který z retro trendů vychází, kopíruje je anebo jde dokonce o původní modely. Některé oblíbené nábytkové řady se totiž vyrábí dodnes a jde skutečně o jedinečné kusy, které se staly kultem interiérového designu.

Budete potřebovat:

  • specifický nábytek (kovový ohýbaný, plastový)
  • umělé hmoty (vinyl, umakart, PVC)
  • barvy (pastelové, kombinace teplých nebo studených odstínů všech barev)
  • výrazné motivy (geometrické, květinové)
  • tapety (papírové, textilní)
  • nápadné doplňky (hodiny, lampy, obrazy, fotografie, rámy)

Barevná pracovna

Pokud vlastníte jednodušší nebo jednobarevné varianty nábytkových kusů, můžete kancelářský interiér efektivně vyzdobit tapetami s originálními vzory. Látkové i papírové tapety patří k jednomu z nejtypičtějších prvků období 50. – 70. let. Pestrobarevné motivy s geometrickými tvary mohou být nejvýraznějším retrem ve vaší kanceláři. Velkou oblibu měla ve své době také výmalba stěn dvou až tříbarevnými motivy.

Obklopte se nábytkem s atmosférou

Vybavení interiéru, se kterým neuděláte krok vedle a které se hojně používalo i v dalších dekádách, pochází ještě z předválečné éry. Stalo se však velmi rychle základem pro design 20. století. Jedním z jeho tvůrců byl Marcel Breuer, jehož specialitou byl kovový ohýbaný nábytek. Pracovní stůl vytvořený pouze z trubek a dřevěných zásuvek ve vaší pracovně vytvoří perfektní designový solitér.

Retro posezení

Zástupcem designu typických 50. let je rozhodně křeslo s podnožkou navržené americkou dvojicí Charles a Ray Eamesovi. Svojí prací v podstatě navazují na snahy Marcela Breuera navrhnout funkční nábytek, který by byl dostupný široké veřejnosti. Oblé tvary naznačují snahu designérů vytvarovat křeslo tak, aby vyhovovalo ergonomickým nárokům lidského těla. Křeslo je vyrobeno z překližky a kůže a bude se skvěle vyjímat v každém kvalitně vybaveném interiéru.

Nezapomeňte na maličkosti

Zajímavého účinku retro interiéru můžete ve své kanceláři dosáhnout i pouze za pomocí nepřehlédnutelných doplňků, které patří k ikonickým prvkům své doby. Jednoduchý minimalistický pracovní stůl můžete ozvláštnit již klasickou zelenou stolní lampou, které se přezdívá právnická. Známá je například také ze starých amerických filmů nebo z klasických velkých knihoven. Vašemu pracovnímu stolu zelené světlo dodá vážnost a styl.

Mějte čas na očích

Další zajímavou drobností mohou být stolní otáčecí hodiny, které budou skvělým technickým prvkem na vašem stole. V době digitálních displejů půjde o nostalgickou vzpomínku, která bude odkazovat na staré dobré časy. Mimo těchto užitečných doplňků můžete interiér dotvořit kopiemi dekorací jakými byly plechové reklamy, filmové plakáty, obaly gramodesek a další prvky dokládající originalitu dobové grafiky.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
576 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *