Výběr kancelářského stolu

Nenechte výběr psacího stolu náhodě

Psací stůl je oporou pro řadu profesí, pro školáky, studenty i běžné každodenní činnosti a záliby. Pokud si zvolíte vhodný stůl hned na poprvé, můžete si být jisti, že Vám vydrží dlouhou dobu. Při výběru se jen stačí řídit jednoduchými pravidly a vyzkoušenými postupy. Parametry psacího stolu mohou výrazně ovlivnit Vaše pracovní výkony, ať už pracujete doma nebo ve firmě. Nepohodlí je v mnoha případech příčinou ztráty koncentrace, čemuž se dá, díky široké nabídce psacích stolů, lehce předejít.

Ještě, než začnete vybírat

První krok, při volbě vhodného psacího stolu, by měl proběhnout ještě doma nebo v práci. Důkladně zvažte, k čemu takový stůl budete běžně používat a jak vypadá prostor, do kterého ho umístíte. Od těchto nároků se totiž bude později odvíjet samotný výběr. Pro občasnou práci u stolu si vystačíte s menším modelem s jednoduchou nenáročnou deskou. Budete-li u psacího stolu trávit celé hodiny, měli byste se zaměřit na větší a funkční stoly.

Tvarová různorodost

Psací stoly můžete posuzovat hned z několika hledisek. Tím prvním bude jeho tvar a celkový objem. Mimo klasických obdélníkových stolů najdete v sortimentu řady výrobců nábytku i rohové stoly šetřící místo nebo praktický stůl stočený do oblouku kolem sedícího. Zde lze opět vycházet z prostorové dispozice pracovny. Další hledisko, které je třeba vzít v potaz, je výška stolu. V rámci ergonometrie jde o nejdůležitější parametr psacích stolů vůbec.

Kvalitní stůl půl zdraví

Možná se budete divit, ale v dnešní době to zřejmě platí víc, než o čistotě. V případě sedavých zaměstnání musí každý pracovník zmírňovat škodlivé následky, co to jde. Jedním ze způsobů, jak toho docílit, je zaměřit se na výšku stolu. Pro lidi s vzrůstem mezi 160 a 200 cm se uvádí průměrná výška pracovní plochy kolem 75 cm. Pokud byste uvítali variabilnější modely stolů, nabízí se řešení v podobě zásuvky na klávesnici. Díky ní se sníží výška pro polohu rukou, ale samotná pracovní plocha zůstane neměnná a ještě na ní bez klávesnice vznikne další volné místo. V případě, že si vyberete stůl s odpovídající výškou, vyvarujete se řadě zdravotních komplikací. Nevhodně zvolený pracovní stůl může způsobovat bolesti zad, krční páteře a hlavy.

Správná pozice

Pokud najdete stůl, který Vám bude po všech stránkách vyhovovat, nezbývá nic jiného, než si ho osobně vyzkoušet. Jen podle toho poznáte, zda je to opravdu ten nejlepší psací stůl. Ruce položené na pracovní desce by měly svírat pravý úhel, na což má vliv právě výška stolu. Po usazení byste se měli ocitnout v poloze, v níž nohy a trup i stehna a holeně svírají taktéž pravý úhel. Tato pozice se dá regulovat již přímo na kancelářském křesle, takže se snadno přizpůsobíte psacímu stolu. Dbejte také na to, abyste měli pod stolem dostatečné místo na nohy, ať už v klasickém sedu nebo i v natažené poloze. Pro celkové pohodlí při práci je to velice důležité.

Malý pisatel

Při výběru psacího stolu nesmíme zapomínat ani na ty nejmenší. Pro děti, které okamžitě ze všeho vyrostou, je nejvhodnější nastavitelný stůl. Dětský nábytek budete moci polohovat dle potřeb jeho uživatele. U stolu můžete manipulovat s pracovní deskou a jejím sklonem, takže se nastavitelný stůl osvědčí při plnění domácích úkolů, malování i hraní.

Při stěhování nového psacího stolu do interiéru si už jen dejte pozor na jeho umístění podle směru dopadu denního i umělého světla v místnosti. Kolem stolu byste také měli mít dostatečný prostor k pohybu na kolečkovém křesle i mimo něj. S pečlivě vybraným stolem Vám půjde práce dobře od ruky.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
237 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *