barevný svět designu

Barevný svět kolem nás

Jaké máte rádi barvy? Přemýšleli jste někdy o tom, co vše můžete barvami vyjádřit?
Je snadné všimnout si toho u oblečení. Často sáhneme po určitých barvách zcela intuitivně, bez přemýšlení, jen proto, že nám zrovna „sedí do nálady“. Tajemně fialové šaty pro srpnový podvečer, tmavě modrou, když potřebujeme působit seriózně, hřejivě oranžovou na protest proti mlze sychravě listopadového rána.

Barvy nás ale obklopují všude, kam se hneme, a nemalou měrou přispívají k tomu, jestli se doma a v práci cítíme dobře a uvolněně, nebo naopak sedíme jako na trní a vlastně nevíme proč.

Mood Flat Line – kuchyně značky Scavolini – Decoland

Nejprve si představte své oblíbené barvy a rozhlédněte se kolem sebe. Utkvějí Vaše oči na příjemných odstínech, které ve Vás vzbuzují důvěrný pocit Vašeho intimního prostoru? Nebo jste obklopeni třískajícím se chaosem nesourodých barev, popřípadě nenápaditou a anonymní směsicí nevýraznosti, po které jen přejedete pohledem, aniž byste doopravdy viděli? V takovém případě je čas na změnu.

Ložnice Quadra – JENA-nábytek

Zkusme se blíže podívat na typologii barev a zamyslet se nad tím, jak s jejich přispěním vytvořit prostor, do něhož se budeme rádi vracet.

Barevná typologie

Teplé barvy – červená, oranžová, žlutá, teplé odstíny zelené a hnědé – rozjasňují a opticky zvětšují prostor kolem nás, vyvolávají intimní a poklidnou atmosféru. Skvěle se hodí pro místa, ve kterých často pobýváme, zejména pro ložnice, dětské pokoje, pracovny a obýváky.

Kancelářský nábytek Smart – Top Office

Rolety a žaluzie Velux

Studené barvy – modrá, fialová, modrozelená – vyjadřují stabilitu, klid a vyvolávají dojem maličko vzdálené čistoty. Ideální do koupelen, v kombinaci s teplými barvami i do kuchyní a do ložnic. Modrá navozuje až meditativní atmosféru a je vynikajícím společníkem dobrého spánku.

Ložnice – JENA-nábytek

Rolety a žaluzie Velux

Neutrální barvy

Flirt – kuchyně značky Scavolini – Decoland

Tyto barvy jsou základem, samy o sobě působí nudně a stereotypně, jsou ale ideální pro svou schopnost kombinovat se takřka s jakoukoli jinou barvou. Patří mezi ně bílá, černá, šedá a také přírodní hnědá barva. Určitě Vám neuniklo, že tyto barvy patří ke stálicím výbavy interiérů, které se neustále vracejí na scénu a kterými žádná móda dlouhodobě neotřese. Dnešním trendem je, jak v rozhovoru pro Český rozhlas dvě prozradil obchodní ředitel společnosti JENA-nábytek Ing. Jindřich Míka, opět návrat k bílé a šedivé a k zemitým barvám, zatímco jasně oranžová a zelená byly vykázány do mládežnických pokojů.
Velkou chybou by ale bylo spolehnout se pouze na kombinaci těchto barev. Pro dosažení příjemné a nápadité souhry potřebujeme neutrální barvu doplnit něčím kontrastním.

Kontrastní odstíny

Přesvědčte se sami, jak krásně vyniknou svěže zelené doplňky na následujícím obrázku.

Sedací souprava FreePlánovatelná sedací souprava Free – JENA-nábytek

Přirozeně se nabízejícím kontrastem je kombinace světlých a tmavých odstínů a studených a teplých barev. Vyberte si kontrastující barvy, které máte nejraději, a uvidíte, jak budou působit dohromady.

Barevné kombinace

Pokud nechcete, aby prostor kolem Vás způsobil stísněně nebo odtažitě, nechte více prostoru světlým odstínům.

Souprava nábytku JENASoupravy nábytku – JENA-nábytek

Tmavé barvy se pěkně hodí do většího prostoru. Harmonie tmavých a světlých odstínů dodá Vašemu domovu kouzlo nenucené elegance.

Ložnice Indigo a obývací pokoj CanariaLožnice Indigo a obývací pokoj Canaria – JENA-nábytek

Pokud Vás zajímá typologie barev a barevné vybavení interiéru podle osobnosti, využijte nabídky společnosti JENA-nábytek a nechte si zdarma zaslat online příručku Vybavení interiéru podle typu osobnosti.

A rada na závěr?

Tím nejkrásnějším doplňkem doma i v kanceláři je živá květina, která provoní vzduch a čerstvou zelení svých listů osvěží Vaše unavené oči.

Podpořte článek sdílením!

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Zatím nehodnoceno)
Loading...
184 zobrazení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *