Káva v každé kanceláři

Pondělní ráno je bez ní nepředstavitelné. Nedělní odpoledne podobně a k setkání s přáteli zkrátka patří.

Vůně kávy a její povzbuzující účinky nás doprovázejí od konce 17. století, kdy podnikavý imigrant arabského původu Jiří Deodad (vlastním jménem Gorgos Hatalah il Damaški) začal s pouličním prodejem kávy. Po získání měšťanského práva otevřel pod malostranskou Mosteckou věží první kavárnu na českém území. Druhou pak založil Turek Achmet v Brně a od konce 18. století káva tvoří neodmyslitelný doplněk pěkného dne pro mnoho českých domácností.

Káva je přitom samozřejmě mnohem starší, ví se o ní posledních tisíc let a šířit světem se začala v 15. století.

Pokud jste milovníky kvalitní kávy a rádi si na ní pochutnáte i v zaměstnání, stojí za to uvažovat o množnostech, kterak si dobrou kávu připravit v kanceláři. Ne vždy máme možnost zaběhnout do oblíbené kavárničky a prastaré vyšeptalé nescafé v pracovní kuchyňce nám příliš chutě do práce nedodá.

Vše záleží na možnostech Vaší kanceláře, prostředcích a času, které jste ochotni pro zajištění lahodné kávy obětovat.

Dokonalá práce baristy

Jak na to?

Klasický turek

Nejjednodušší možností je prosté zalití mleté kávy nebo nescafé horkou vodou. Ale i v tomto případě se vyplatí dbát na kvalitu kávy a definitivně se zbavit neurčitých zbytků, které v každé kuchyňce přetrvávají dlouhá léta. Chuť a vůně čerstvě pražené kávy příliš dlouho nevydrží, zejména pokud si přineseme kávu již namletou.

Jeden z českých milovníků kávy Martin Kuciel (píšící pod přezdívkou pan Cuketka) na svém blogu zavádí jednoduché pravidlo patnácti: “zelená káva je dobrá při správném skladování 15 měsíců. Pražená káva 15 dní. Pražená mletá káva 15 minut.”

Zdají se Vám tato pravidla příliš náročná? Nemáte nejmenší chuť pořizovat si do kanceláře mlýnek na kávu? Tak postačí zvyknout si kupovat kávu v menším objemu a častěji tak, aby nestačila vyčichnout. V kanceláři plné lidí by to neměl být žádný problém. Nejdéle čerstvá vydrží ve vakuové nádobě bez přístupu světla a vzduchu.

Kávovar

Kávovar se v kanceláři určitě neztratí. Zbývá jen správně si vybrat, s čímž Vám může pomoci článek Jak vybrat kávovar.

Základní typy se dělí podle toho, jaké kávě dáváte přednost. Má-li být silná, trpká a výrazně aromatická, měli byste sáhnout po presovači (kávovaru na tvorbu espressa). Jste-li příznivci více šálků jemnějšího a o něco slabšího filtrovaného nápoje, zkuste překapávač.

Pokud rádi pijete cappucino nebo latte, nezapomeňte se přesvědčit, že Váš kávovar bude mít parní trysku umožňující šlehání mléka. Luxusní volbou je automatický kombinovaný kávovar, u něhož stačí stisknout tlačítko volby a požadované preso nebo cappucino před Vámi přistane sotva za minutu.

kávovar do kanceláře

profesionální kávovar Saeco Digital

Mokka konvička

Klasický italský způsob, konvičky se vyrábějí od miniaturních velikostí pro jednoho člověka až po rodinné. Získáte silnou kávu blížící se espressu, ale s menším množstvím vody, než na jaké jsme zvyklí (cca. 30 ml na porci).

Džezva

Máte chuť překvapit hosta něčím ne zcela obvyklým? Uvařte (nebo mu nechte uvařit) kávu v turecké džezvě. Káva bude silná, vynikající a doplníte-li džezvu stylovými šálky, sdílení kávy bude o to příjemnější.

turecká káva

Přečtěte si, jak přípravit tureckou kávu v džezvě.

Více o historii kávy si můžete přečíst na portálu icesty.cz.

Více o přípravě kávy čtěte na portálu Living.cz

Vybavení Vaší kanceláře Vám zajistí:

PROGRESS INTERIOR (pobočka Chrudim IV)

Kuchyňské a bytové studio nabízí luxusní moderní kuchyně, dětský rostoucí nábytek, 3D návrhy, vizualizace, realizace interiérů. Dodáváme kuchyňský nábytek, linky, stoly, židle, obývací stěny, pokoje. Návrhy moderních obývacích pokojů a kuchyní.

Další firmy naleznete v katalogu firem